Bemutatkozás

Cégtörténet

Nyilászáró közvetlenül a gyártótól!

A Kenép Kft. egy dinamikusan fejlődő családi vállalkozás. Cégünk főprofilja a műanyag nyílászárók gyártása, a gyártóüzemünket 2005 szeptemberében nyitottuk meg, azóta a folyamatos bővítéseknek köszönhetően egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni. Cégünk Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Ukrajnába is folyamatosan forgalmaz.

Szem előtt tartjuk

Nyilászáró közvetlenül a gyártótól!

Nyugalom és kikapcsolódás
A zaj kint marad, mert nyílászáróink Önnek fokozott zajvédelmet nyújtanak bármely környezetben.
A meleg bent marad, a hideg kint
Egy tökéletes nyílászáró beépítésével Ön a fűtési költségét csökkenti, mivel a meleg nem szökik el a lakásából.
Gazdaságosság
A Kenép műanyag ablakkal Ön időt és pénzt takaríthat meg. Termékeinkre jellemző a magas ár-érték arány mind a beruházások, mind a karbantartásuk esetén, mivel ápolásuk annyira egyszerű, hogy Önnek nincs szüksége semmilyen pénzt és időt igénylő karbantartásra.
Környezetvédelem
A műanyag nyílászárók minden eleme (profil, üveg, vasalat stb.) 100%-ban újrahasznosítható. A PVC - amelynek természetes nyersanyaga a kőolaj, a földgáz és a konyhasó - sokkal értékesebb annál, minthogy a szemétégetőbe kerüljön.
A műanyag ablak és a biztonság
Az Ön biztonságát a megnövelt beépítési mélységen túlmenően (74 mm ill. 82,5 mm), az erős kamrafalak, a stabil acélmerevítés és a biztonsági vasaltelemek biztosítják.
Meggyőző technika, időtálló minőség
A tökéletes ablakok laktereinket világossá és egyben átláthatóvá teszik, a szemlélőnek pedig megmutatják a technika és a design alkotta funkcionális szépséget.

Mit és Hogyan?

Tanácsok és ötletek a vásárláshoz!

- Hogyan válasszak okosan műanyag nyílászárót?
- Műanyag nyílászárók felmérésének és beépítésének trükkjei
- Műanyag nyílászárók precíz felmérése
- Műanyag nyílászárók beépítése. Otthon vagy munkaterület?
- Így zajlik egy szakszerű nyílászáró beépítés
- A tökéletes ablakcsere titka
- Régi és új ablakok közti különbség szerepe ablakcsere esetén
- Ha nem csak ablakcsere lesz
- Mit tartalmaz egy nyílászáró (ajtó, ablak) ára?
- Az ablak és ajtó cseréjét a lakásfelújítás melyik fázisában kell elvégezni?
- Mennyi idő alatt készül el a munka (nyílászáró csere)?
- Mire kell számítanom nyílászáró csere kivitelezésekor?
- Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?
- Mi történik a kibontott ablak és ajtó részeivel?
- Mit jelent az ablak bontás nélküli cseréje? - A nyílászáró beépítés tartalmaz kőművesmunkát, azaz esztétikai helyreállítást?
- Szükséges-e kőművesmunka?
- Miért szükséges kőművesmunka?
- Mit számít, hány légkamrás a szerkezet?
- Mi a beépítési mélység?

Hogyan válasszak okosan műanyag nyílászárót?

Vásárláskor minden esetben kérdezzünk rá a műanyag ablak üvegezésének hőátbocsátási tényezőjére. Ne válasszunk esetlegesen olcsóbb, de rosszabb hőszigeteléssel rendelkező műanyag ablakot. Érdemes most kicsivel nagyobb kiadást felvállalni, mert az esetlegesen most felmerülő többletköltségek rövid időn belül megtérülhetnek, és azután már csak az új műanyag ablakunk által nyújtotta kellemes közérzetet (hőérzetet) kell élveznünk.

Vissza

Műanyag nyílászárók felmérésének és beépítésének trükkjei

A megfelelően működő műanyag nyílászáróknak nem csak az a feltétele, hogy kiváló minőségű alapanyagból készült nyílászárót vásároljunk, hanem az is, hogy a beépítés a lehető legszakszerűbb legyen. Egy tökéletes hő és hangszigetelési tulajdonsággal rendelkező műanyag nyílászárót is be lehet úgy építeni, hogy az lényegesen veszítsen az előbb említett jó tulajdonságaiból. Emiatt a beépítés minősége kiemelt fontossággal bír a műanyag nyílászáróknál.

Vissza

Műanyag nyílászárók precíz felmérése

A műanyag nyílászáró gyártatása előtt mindenképpen fontos, hogy pontosan felmérjék a falnyílást, amibe kerül a nyílászáró. A nyílászáró felmérését végző viseli a későbbi méretpontatlanságokból adódó összes költséget, hiszen a megadott méretek alapján gyárthatják le a műanyag nyílászárót. Ezért érdemes a végső pontosítás előtt egy szakember segítségét kérni, hogy ő mérje fel a gyártandó műanyag nyílászárók méretét.
A falnyílás pontos felméréshez minden irányban 2-3 méretet kell venni az esetlegesen falszerkezeti hibák miatt. A falnyílást átlósan is le kell mérni, mert ebből derülhet fény arra, hogy nem derékszögű. Ha az átlókban jelentős az eltérés, akkor kőműves munkára is szükség van, hiszen a műanyag nyílászárót mindenképpen vízszintes helyre kell betenni. A nyílászárók méretét úgy kell megállapítani, hogy a kapott adatokból körben egy-egy centimétert elhagyunk, mert erre a helyre jön a purhab.
Ha kávás a falnyílás szerkezete, akkor meg kell állapítani a káva adta rátakarás méretét, és ennek függvényében tokszélesítőt alkalmazni és így meghatározni a műanyag nyílászáró méretét. A nyílászáró falszerkezethez való csatlakoztatása pedig úgy történik, hogy a műanyag nyílászáró tokja 2-3 centiméteren felütközik a kávára, és a maradék részt toktoldó segítségével töltik ki.
Hasonló a helyzet akkor is, ha még nincs meg a falszerkezeten a végleges szigetelő réteg. Ennek a szigetelésnek a vastagságával is számolni kell, tehát itt is szükség lehet tokszélesítő alkalmazására, hogy a műanyag nyílászáró beépítése esztétikus legyen.

Vissza

Műanyag nyílászárók beépítése. Otthon vagy munkaterület?

A műanyag nyílászárók behelyezésekor a lakást munkaterületnek tekinti a kivitelező. Ezért az ott zajló folyamatokhoz biztosítani kell a megfelelő hozzáférési lehetőséget. Érdemes gondoskodni a törékeny tárgyak védelméről is nyílászáró cserénél, ami a helyszín minél tökéletesebb megóvását jelenti. A lakás ez esetben munkaterületnek számít, ezért ott semmilyen változtatást elvégezni nem szabad, amíg a területet át nem adja a beépítő a tulajdonosnak. Tehát nem szabad közvetlen a műanyag nyílászáró beépítés után elkezdeni a festést, vagy bármiféle javítási munkákat. Amíg az építési területet át nem adták, addig az a kivitelező felelőssége alá tartozik. Bármilyen későbbi hiba a javítások előtt még felfedezhető, korrigálható. Míg, ha a tulajdonos rögtön elkezdi javítgatni a műanyag nyílászáró és a falszerkezet találkozásának területét, elfedhet esetleges tömítetlenségeket.
A beépítés után ajánlott még a beépítők jelenlétekor tüzetesen átnézni a műanyag nyílászárókat, így a kérdéses dolgok még ott tisztázhatók, esetlegesen javíthatók. A beépítést követően fontos lehet a későbbi félreértések könnyebb tisztázása végett az összes, a műanyag nyílászáró vásárlásakor kapott dokumentumot eltenni. Feljegyezni a beépítés pontos dátumát, és az azt elvégzők nevét. Mindezt a nyílászáró garanciális idejének leteltéig megőrizni.

Vissza

Így zajlik egy szakszerű nyílászáró beépítés

Nyílászáró beépítésének 1. lépése: Az összes beépítendő nyílászárószerkezet mennyiségének ellenőrzése.
Nyílászáró beépítésének 2. lépése: Az ablaknyílás és a nyílászáró méretének egyeztetése.
Nyílászáró beépítésének 3. lépése: A helyszín előkészítése, a szükséges takarások elhelyezése.
Nyílászáró beépítésének 4. lépése: Régi nyílászáró kiszerelése.
Nyílászáró beépítésének 5. lépése: Régi tömítőanyag eltávolítása.
Nyílászáró beépítésének 6. lépése: Káva megtisztítása.
Nyílászáró beépítésének 7. lépése: Káván lévő üregek eltömítése.
Nyílászáró beépítésének 8. lépése: Az új nyílászáróról a szárny levétele.
Nyílászáró beépítésének 9. lépése: Új tokszerkezet behelyezése a falnyílásba.
Nyílászáró beépítésének 10. lépése: Nyílászáró ideiglenes ékekkel való rögzítése.
Nyílászáró beépítésének 11. lépése: Támasztó ékek elhelyezése.
Nyílászáró beépítésének 12. lépése: A tokszerkezet pontos függőleges és vízszintes beállítása.
Nyílászáró beépítésének 13. lépése: A tok falszerkezethez való rögzítése csavarral/tokrögzítő vasalattal.
Nyílászáró beépítésének 14. lépése: Poliuretán szigetelőhab felvitele.
Nyílászáró beépítésének 15. lépése: Az ablakszárny visszaakasztása.
Nyílászáró beépítésének 16. lépése: Funkciópróba (esetleges utóbeállítás).
Nyílászáró beépítésének 17. lépése: Párkány és könyöklő felszerelése (amennyiben ez kérés volt).
Nyílászáró beépítésének 18. lépése: Takarólécek felhelyezése (amennyiben ez kérés volt).
Nyílászáró beépítésének 19. lépése: Átadás-átvételnél a működtetés elmagyarázása.

Vissza

A tökéletes ablakcsere titka

Sokan azt gondolnák, hogy az ablakcsere egyszerű folyamat. Valójában ez az állítás csak akkor igaz, ha szakemberek segítségét vesszük igénybe az ablakcsere kivitelezésekor. Egyéb esetekben sok kérdéses dologra kell magunknak megoldást találni az ablakcsere során. Egy helyesen végrehajtott ablakcsere ugyanis bonyolultabb annál, mint hogy kiveszik a régi szerkezetet, és behelyezik helyette az újat. Sokkalta többről van szó, főleg akkor, ha az ablakcsere még egyéb felújítással vagy további extrák beépítésével is megfűszerezik.

Vissza

Régi és új ablakok közti különbség szerepe ablakcsere esetén

A régi ablakok beépítési mélysége (főleg ha régi fa tokos — kapcsolt gerébtokos — ablakokról van szó) általában eltér a modern műanyag ablakok méretétől. A keskenyebb PVC ablak a falszerkezetben máshol fog elhelyezkedni. Ezt úgy kell érteni, hogy amíg a régi ablakok akár teljes mértékben kitöltötték a fal vastagságát, addig az új ablakok ezt csak részben teszik meg. Emiatt rögtön két dolog adódik. Egyrészt el kell dönteni, hogy a falszerkezetben a homlokzat külső síkjához, a fal közepéhez vagy annál bentebb rakják be az új ablakokat. Ez nagyban befolyásolja a hőhidak kialakulását. Általános „ökölszabályként” elmondható ablakcsere esetén célszerű az ablakokat a falszerkezet közepéhez igazítani.
Már az ablakcsere ezen pontjánál érdemes szakember segítségét kérni, főleg, ha az ablakcsere mellett még a külső szigetelést is felújítják. Másrészt az új vékonyabb ablakok miatt utólagos kőműves javításokra is kell számítani, hisz a szabadon maradt falfelületeket esztétikussá kell tenni.
Más kérdés, de szintén fontos az ablakcsere során, az új ablakok mérete a régihez képest. A régi ablakok mérete eltérhet a fal belső síkjának méretétől. Viszont az új ablakok méretének alapjául a kibontott falnyílások kellenek, hogy alapul szolgáljanak. A tapasztalt beépítő már tudja, hogy mit kell mérni ablakcsere esetén, hogy az új pontosan a megfelelő méretben készüljön el, és ne legyenek utólagos méretbeli eltérések az ablakcsere során.

Vissza

Ha nem csak ablakcsere lesz

Ha az ablakcsere mellett még új homlokzati szigetelés is lesz, akkor további kérdések merülnek fel. Az új szigetelés azt jelenti, hogy a fal vastagsága megváltozik a korábbihoz képest. Továbbá az új szigetelés felhelyezésekor nem csak a külső rész lesz újra szigetelve, hanem a szigeteléssel befordulnak az ablak felé is. Általános szabály szigetelésnél, hogy a szigetelés vastagsága minimum olyan legyen, hogy eltakarja az ablakok szerelési hézagjait, és rátakarjon kb. 10 mm-t. Tehát pontosan le kell egyeztetni a szigetelővel még az ablakcsere előtt, hogy az új szigetelés milyen új helyzet elé állítja az ablakát. Ha elfelejtünk gondoskodni arról, hogy az új ablakok egy úgynevezett tokszélesítéssel, és magasítással szépen tudjanak illeszkedni a szigeteléshez, akkor belefuthatunk abba a hibába, hogy az új szigetelés kitakarja az ablakok külső szélét, ami jelentős esztétikai romlást eredményez. Sőt megnehezíti, bizonyos esetekben lehetetlenné is teszi a redőny felszerelését.
Lényeges tehát, hogy ablakcsere estén minden szakembertől követeljük meg a precíz munkavégzést. Hiszen, ha valamelyik fázisban eltérnek az előre megadott méretektől, akkor felborulhat az ablakcsere előre eltervezett folyamata, és utólagos költségek vagy esztétikai hiányosságok keletkezhetnek. Mindezen problémákat legegyszerűbben úgy lehet kiküszöbölni, hogy olyan ablakcsere kivitelezésével forgalmazó céget keresünk fel, aki komplett szolgáltatást vállal.

Vissza

Mit tartalmaz egy nyílászáró (ajtó, ablak) ára?

Komplett tokszerkezetet, üveggel, működtető vasalattal és kilinccsel. Az ablak vagy ajtó ára nem tartalmazza a kiszállítást, beépítést, kőművesmunkát, külső-belső párkányokat, takaróléceket (szegőléc), redőnyt, szúnyoghálót, reluxát, stb. A kiegészítőket minden esetben külön igény szerint számoljuk ki.

Vissza

Az ablak és ajtó cseréjét a lakásfelújítás melyik fázisában kell elvégezni?

A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt érdemes elvégezni. Bontás nélküli nyílászáró csere és panellakások esetén többnyire mindegy.

Vissza

Mennyi idő alatt készül el a munka (nyílászáró csere)?

Fontos kérdés! A megrendeléstől számított gyártási idő minden nyílászáró termékünknél más (2-6 hét között), amit az adott ajtó, ablak részletes ismertetőjénél talál meg. Az ajtó, ablak legyártását követően időpont egyeztetés történik, és a legközelebbi mindkét fél által jóváhagyott időpontban végezzük el az ajtó, ablak beépítését. A nyílászáró beépítés időtartama a munka mennyiségétől és a rendelt kiegészítőktől is függ, komplett lakás, családi ház esetén 1-2 nap. Egy ablak, ajtó esetén átlagosan 2 óra.

Vissza

Mire kell számítanom nyílászáró csere kivitelezésekor?

Többnyire reggel 8-9 között kollégáink megérkeznek a helyszínre. Ezután az új ablak és ajtó elemek valamint a szerszámok a munkaterületre kerülnek. Megkezdődik a régi nyílászáró elemek bontása majd az új ablak, ajtó beépítése. Ezt követi az ablak, ajtó szigetelése, majd párkányok, takarólécek szerelése, végül a redőny, szúnyogháló, reluxa kerül a helyére. Végül az ajtó, ablak finombeállítása, illetve az átadás-átvétel.

Vissza

Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?

A helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni illetve a nyílászáró előtti részeket kiüríteni, hogy hozzáférhetőek legyenek. A kollégák megérkezése előtt, olyan ház előtt, ahol nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről!

Vissza

Mi történik a kibontott ablak és ajtó részeivel?

A régi nyílászáró elemeket kérésére költségtérítés nélkül elszállítjuk.

Vissza

Mit jelent az ablak bontás nélküli cseréje?

Az ablak bontás nélküli cseréje esetén (tokba építés) az arra alkalmas régi ablak, ajtó (erkély) régi tokjába építjük bele az új nyílászáró elemet. Az új és a régi ablak közötti hézagot szigeteljük, majd ezt követően műanyag takaróléccel a szigetelő réteget eltakarjuk. Ennél a beépítési módszernél utólagos kőművesmunka nem szükséges, jóval kisebb kosszal, felfordulással jár, mint a nyílászáró bontás - beépítéses cseréje. Hátránya, hogy ennél a beépítési módszernél pár cm-rel kisebb üvegfelületet kapunk!

Vissza

A nyílászáró beépítés tartalmaz kőművesmunkát, azaz esztétikai helyreállítást?

Nem, de kérésre megszervezzük, hogy megfelelő szakember elvégezze.

Vissza

Szükséges-e kőművesmunka?

Az ablak, ajtó (erkély) bontás nélküli (tokba építés) cseréje és a panel épületek esetén kőművesmunka nem keletkezik. Néhány kivételtől eltekintve minden egyéb esetben szükséges. A kőművesmunkát vállalni nem tudjuk, de kérésre megszervezzük, hogy a nyílászáró cserét követően néhány napon belül az esztétikai helyreállítás is megtörténjen.

Vissza

Miért szükséges kőművesmunka?

A nyílászáró csere folyamán a belső fal részek, burkolatok sérülhetnek (állapottól függően). Ennek helyreállítása kőművesmunkát igényel. A külső falrészek többnyire sértetlenek maradnak. Speciális tokbontási módszerünkkel a fal sérülése az ajtó körül a lehetőségekhez képest minimális. Fontos, hogy a helyreállítási munka csak egy esztétikai helyreállítás, minden általunk beépített ablak, ajtó kiszigetelve, beállítva kerül átadásra, így beépítés után funkciójukat azonnal 100%-ig betöltik!

Vissza

Mit számít, hány légkamrás a szerkezet?

Attól függ, hogy egy nyílászáró szerkezet hány légkamrás, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el szerkezeten belül (ez az érték a profil jellemzője). Ez az érték háromtól hatkamrásig változhat. Létezik két légkamrás ablak is, de ezek régi, elavult szerkezetek, nem nagyon forgalmazzák már őket. A légkamra fontos, hiszen minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő- és hangszigetel, illetve annál jobb a statikája. A háromkamrás nyílászáró szerkezetek K(U) értéke K(U)=1,5 és 2,0 között, az öt légkamrás szerkezetek K(U)=1,1 és 1,4 között vannak. Hatkamrás szerkezetünk tok-szárny kombinációban K(U)=1,1 -es értéket produkál.

Vissza

Mi a beépítési mélység?

A beépítési mélység a nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő. A három légkamrás nyílászáró szerkezetek általában 60mm, az öt légkamrás 70mm, a hat kamrás rendszerek 70-85 mm beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Vissza